Sociala medier – länkar

Som ett tillägg till vår grundkurs lägger vi upp länkar till intressanta tjänster med mera. Kolla gärna också vår Bloggkoll, där vi listar mediasajter varav flera ägnar mycket kraft åt just sociala medier.

Förutom länkar till själva tjänsterna försöker vi hitta intressanta exempel på hur de används. Längst ner på sidan hittar ni den tio minuter långa videopresentationen av höstens stora nyhet – Google Wave.

Facebook är världens största sociala nätverk med över 700 miljoner användare. Förutom privata användare använder allt fler företag tjänsten som en kanal för marknadsföring. För att kunna utforska företagens Facebooksidor behöver du vara medlem och inloggad. Är du det? Kolla in Nike Shoes med sina nästan 1,5 miljoner fans!

MySpace är för de flesta en webbtjänst där band och artister lägger ut låtar och videos. I grund och botten är det dock ett socialt nätverk som Facebook och i USA har sajten till nyligen varit större än just FB. MySpace försöker dessutom utmana YouTube med video.

Gigantiska YouTube behöver kanske ingen närmare presentation. Det är dock intressant att se hur svenska mediehus nyttjar tjänsten, många har egna YouTubekanaler, exempelvis SvD.

Svenska Bambuser gör det möjligt att direktsända med mobilen. Kvaliteten är varierande, men snabbheten och närvarokänslan är imponerande. Har bland annat använts av TT Spektra i samband med Melodifestivalen och schlager-EM.

Bildtjänsten Flickr har så kallat öppet API, vilket innebär att tjänsten kan integreras med exempelvis en egen sajt. Se exempelvis Helsingborgs Dagblads studentbilder som visas upp på egna sajten, men som ligger på Flickr. Här hittar ni designbyrån Oktavillas portfolio på Flickr, ett smart sätt att marknadsföra sina tjänster. Flickr har även börjat med viss vidareförsäljning av bilder, via Getty Images. Om hur det funkar kan ni läsa här.

Wikitekniken som används på populära Wikipedia har flera användningsområden. Wikinews är exempelvis en nyhetssida som är helt användargenererad.

Twitter har fått ett enormt genomslag under våren. Mikrobloggtjänsten används av både privatpersoner och företag och är, enligt många, med sin snabbhet en bra grundkälla till nyheter. Här knyts kontakter, sprids länkar och inhämtas kunskap. Du kan följa vem du vill, till skillnad mot Facebook där man måste godkännas som följeslagare. Att starta ett Twitterkonto är väldigt enkelt. Rekommenderad Twitterläsning för nybörjare – detta blogginlägg av GP:s Eva Wieselgren. Kolla också gärna in Spektrabloggens Twitterkonto. Ett helsvenskt alternativ till Twitter är Bloggy som ger större möjlighet att diskutera i trådar.

Att bloggarna ökar så snabbt i antal beror förstås på de användarvänliga verktygen. Denna blogg är helt och hållet gjord med populära WordPress. Andra exempel är Blogspot och Aftonbladet.

Blogginlägg och även artiklar på tidningssajter sprids och sammanställs med hjälp av en ständigt växande skara tjänster och sajter. Facebook och Twitter används för detta ändamål. Här följer några andra möjligheter:
Knuff.se – sammanställer svenska bloggar likt Google News. Här hittar ämnena det bloggas mest om.
Delicious – en sajt där man samlar och delar med sig av sina bokmärken.
Pusha – svenska tjänst för att tipsa om favoritlänkar.
LinkedIn – för privata och professionella nätverk.
Pinga – genom att pinga sin blogg talar man om att det finns något nytt att läsa. Går att göra via många olika tjänster.
Trackbacks – möjliggör visandet av andra bloggar som kommenterat ett specifikt inlägg.

En mycket användbar tjänst för journalister är bloggsökverktyget Twingly. En svensk tjänst som gör det möjligt att snabbt se om ett visst ämne eller en händelse är omskriven i bloggosfären. Twingly håller även på att utveckla en sökfunktion för mikrobloggar.

I höst lanseras Google Wave, ett verktyg som binder samman sociala medier med bland annat mail. Med Google Wave ska du slippa hoppa mellan sajter och program. Det ska också bli lättare att skicka länkar, bilder med mera mellan de olika kanalerna.

Vi rekommenderar detta tio minuter långa sammandrag av presentationen som ägde rum i slutet av maj.

Annonser

One Response to Sociala medier – länkar

  1. […] Nya sidor med kurslänkar Spektrabloggen har uppdaterats med två nya sidor. Ni hittar dom ovan, “Sociala medier – kursen” och “Sociala medier – länkar”. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: