Form och feature på en krympande marknad

TT Spektras Formgrupp har träffats igen. Lena Lilliehorn på Corren, ÖP:s Anna Sundkvist, Lars Andersson, UNT och Kasper Norling på NWT kom på besök härom veckan för att diskutera form och feature på längden och tvären, men framförallt kom mötet att handla om hur vi ska handskas med den krympande marknaden.

Många tidningar tvingas skära ner, både på sidor och personal, och något måste stryka på foten. Än så länge är featurematerialet relativt fredat i tidningarna. Och det ställer förstås extra höga krav på Spektras featureredaktion.

När det inte finns tid eller resurser att göra de där riktigt känsloväckande, närvarande och personliga lokala reportagen måste byrån, som traditionellt stått för en rakare rapportering, göra det. ”Mer humor, blinka till läsaren, tänk djärvare” var några av önskemålen.

En annan intressant slutsas var att när utrymmet i tidningarna minskar blir varje sida extra värdefull. Det räcker inte att ”fylla en sida”. Texterna bör ha ett mervärde – ge perspektiv, råd och handfasta tips, guida och vara konkreta.

Formgruppen sammankallas några gånger per år och pratar form och innehåll med feature som utgångspunkt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: